Kriskó Sajtműhely Company Information
General information
Családunk több generáció óta szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik Rábcakapin.
Első sajtjainkat 2011-ben készítettünk előbb a család majd barátaink örömére, szükségleteire. 2014 tavaszától őstermelőként értékesítjük termékeinket. Kistermelői sajtjainkhoz teljes tejet használunk fel, melyet kimozinnal oltunk. Kínálatunkban friss, füstölt és korlátozott mennyiségben érlelt sajtok szerepelnek - melyek ízesítésére elsősorban saját magunk által megtermelt fűszernövényeket használunk fel -, de készítünk szalagsajtot és többféle túrót is.
Termékeink:
Termékeinket saját szarvasmarháink nyers tejéből, adalékanyagok nélkül, hagyományos technológiával készítjük. A sajtok előállításához használt oltót és tejsav baktérium kultúrákat a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézettől szerzünk be.
• Tej, finom friss házi tej
• Rögös túró, hazánkban legelterjedtebb túró fajta, aludttej kimelegítésével készül
• Édes túró (orda, ricotta),a sajtkészítésnél visszamaradt savóból kinyert savófehérje, édes, túrós ételek, krémtúró készítéséhez ajánljuk
• Székely túró, kisavanyított gomolya, melyet ledarálva sóval tartósítva hosszan érlelünk, leginkább Székelyföldön és a Felvidéken ismerik, használják, például sztrapacska készítéséhez
• Friss sajtok, legegyszerűbb sajtok egyike, a friss tejet, beoltjuk, alvadás után felvágjuk, utó melegítjük - közben a savót eltávolítjuk - az így kapott sajttésztát több féle fűszerrel ízesítjük, melyek jelentős részét magunk termeljük meg. (Pl.: kakukkfű, bazsalikom, fokhagyma, kapor, metélőhagyma, stb.)
o natúr
o ízesített
• Gyúrt sajtok(PastaFilata),Dél-Amerikában legelterjedtebb sajtféle a kisavanyodott gomolyát 70 °C-on sós meleg vízben megolvasztjuk, és tetszés szerint formázzuk, rétes sajt esetében fűszerekkel ízesítjük.
o Füstölt szalag sajt (parenyica)
o Füstölt rétes sajt
• Füstölt sajt, sajtjainkat gőzölt bükkfa fűrészporral füstöljük, melyet kifejezetten élelmiszerek füstöléséhez állítanak elő.
• Félkemény érlelt sajt, készítéséhez különböző tejsavbaktérium kultúrákat használunk fel. 2-3 hónap érlelés után nagyszerű aromájú, szép érlelési lyukakkal rendelkező vagy - a használt baktérium kultúrától és a készítés technológiájától függően- tömör, reszelhető sajtcsemege, melyet borokhoz vagy önállóan is fogyaszthatunk. Előállítását technológiai okokból csak szezonálisan késő ősztől kora tavaszig tudjuk biztosítani.
• Sajttál(0,25kg; 0,5kg; 1kg) Kérésre vegyes sajttálakat készítünk, melyre minden éppen készleten lévő sajtból kerül egy pár falat.
Tárolás, eltarthatóság: a fontos megjegyeznünk, hogy a házi készítésű sajtok tárolása több figyelmet igényel, a sajtok íze 3 hétig keveset változik, a szárazabbak hűtve jóval tovább eltarthatók. Ha a sajt felületén penész, vagy síkos réteg megjelenik, egyszerűen le kell mosni sós vízzel, a sajt fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Ezt penészgomba vagy baktérium okozza, amely a levegőben mindenhol megtalálható, nálunk a műhelyben, vagy bármelyik lakásban, konyhában.(De amilyen kicsik ezek a lények, annyi eszük már van, hogy a valódi élelmiszereket eszik ők is.) Erős sózással is távol tarthatók lennének, de az emberek többsége az enyhén sózott sajtokat kedveli. A papír vagy szellős csomagolás jobb, mint a nejlon zacskó.
Fő út 28 Rábcakapi
- Opening hours
-
Monday:08:00 - 18:30Tuesday:08:00 - 18:30Wednesday:08:00 - 18:30Thursday:08:00 - 18:30Friday:08:00 - 18:30Saturday:08:00 - 18:30
- Parking
- The company has a parking lot.
- Phone number
- +3696209170
- Linki
- Social Accounts
- Keywords
- cheese shop
Kriskó Sajtműhely Reviews & Ratings
How do you rate this company?
Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.