Horváth-kert Vendéglő

thumb_up 952 likes
rate_review 75 Reviews
favorite 1265 favorites
Gyöngyvirág utca 2
8200 Veszprém, Hungary
phone
Click to show phone
Request for information

Horváth-kert Vendéglő Company Information

General information

30 évvel ezelőtt komoly merészségnek tartotta a veszprémi vendéglátós szakma, hogy a Horváth házaspár éttermet nyit a Cholnoky-lakótelepen.

Az idő nem a kétkedőket igazolta, sokkal inkább a mára kétgenerációs családi vállalkozást, akiktől még a legendás Puskás Öcsi is elégedetten, teli hassal távozott.

„A városrendezési tervben tucatnyi üzlet, vendéglátóipari egység megnyitása szerepelt a nyolcvanas évek elején új városrésznek számító Cholnoky-lakótelepen. A szakmában többen csak legyintettek a terveinkre, de a feleségemmel belevágtunk az étterem megépítésébe.

A spórolt pénzünk mellett négyszázezer forintos kölcsön, s rengeteg baráti segítség kellett ahhoz, hogy ’84 októberében megnyithassunk. Munka után alapoztunk, s húztuk fel a falakat, mert arra nem volt elég a pénzünk, hogy külön brigádokat fogadjunk fel.” -meséli id. Horváth László mesterszakács, s közben mutatja a Kisosz újság nagy becsben őrzött, megsárgult példányát, amelyben a Horváth-kertnek ma is otthont adó terület hasznosítását célzó felhívás található.

Az októberi nyitás után aztán rengeteg szórólapot dobtak be a környéken élőkhöz. Akkoriban még nem szórták tele mindenféle reklámanyaggal a postaládákat, így az emberek elolvastak mindent, amit kaptak. „Sokan jöttek át azzal, hogy meghívót kaptak a Horváth-kertbe” -mondja mosolyogva a tulajdonos. Közben böngésszük a mai szemmel nézve megmosolyogtató árakat rejtő kezdeti étel - és itallapot.

Négyforintos húsleves, tizenhat forintos rántott hús, hat forintos kóla és jaffa szörp, hogy a minőséget képviselő NSZK vodkáról ne is beszéljünk. Más világ volt, nem vitás.

”Vörös Károly, azóta már sajnos elhunyt barátunk mindenképp az első vendég akart lenni az étteremben, ezért már a nyitás előtti órában a bejáratnál álldogált. Egy borítékban egy kedves üzenet mellett száz forintot nyújtott át, amit szerencsepénzként, s emlékként azóta is őrzök„ -jegyzi meg Margó, a feleség és édesanya, aki a kezdetek óta felszolgálóként dolgozik, ám közelebb áll az igazsághoz, ha az egész vállalkozás motorjaként aposztrofáljuk. Merthogy a kezdeti időkben az éttermi teendők mellett két fiát, tíz éves Szabolcsot és az alig négy esztendős Lászlót is pátyolgatnia kellett, akik bizony gyakran sírtak a lépcsőn, majd aludtak el a padlástérben kialakított alkalmi gyerekszobában egy-egy hosszúra nyúlt estén.

A nyitás óta persze a gasztronómiai szokások, s a vendégek elvárásai is jelentősen megváltoztak, ezt jól tükrözik az étlapok. Amíg a nyolcvanas években döntően a sertéshúsból készült ételek fogytak, a pacal, illetve a körömpörkölt is kifejezetten népszerűnek számított, addig manapság az örök klasszikus cigánypecsenye és hagymás rostélyos mellett a csirke, a pulyka és a hal, no meg a saláta megy.

Közben a fiúk is felnőttek, s a szükséges iskolák elvégzése után mi sem természetesebb, hogy bekapcsolódtak a napi munkába. A rendszerváltás után előbb Szabolcs, aki felszolgálóként már a gyakorlati idejét is az étteremben töltötte, s a mai napig együtt dolgozik szüleivel és öccsével. László, (vagy inkább Lacika, ahogy mindenki szólítja) pedig már gyermekkorában tudta mit szeretne csinálni. ”-Számomra nem volt kérdés, hogy mivel foglalkozom majd felnőttként, hiszen alig négyéves voltam a nyitáskor, azaz úgymond együtt nőttem fel a Horváth-kerttel. Már az óvodában tartott farsangon is szakácsnak öltöztem, így hát egyenes út vezetett a vendéglátóipari szakközépiskolába, majd a konyhába, ahol ma már együtt főzünk apuval.„ -meséli büszkén, majd mesterszakács apjára pillant, aki tanára és legfőbb kritikusa is egyben.

Nem is csoda, hiszen a minőségre mindig ügyelni kell, vallja az egész Horváth-család, talán ezért van az, hogy az elmúlt 30 esztendőben senki nem távozott elégedetlenül az étteremből.

”-Nagyon ízlett az étel Puskás Öcsinek is, aki még a kilencvenes évek közepén a veszprémi futballedzők társaságában járt nálunk. Torgyán József hirtelen toppant be hozzánk, s külön meg is dicsérte a kosztot, Dávid Ibolya pedig kétszer is kért a húslevesből, amikor a Horváth-kert vendége volt. Manapság az MKB Veszprém kézilabdázói számítanak állandó látogatónak az étteremben, az edző Ortega rendszeresen nálunk ebédel családjával„ -mondja id. Horváth László, majd a kezdetek óta működő büfé-részbe invitál, ami kisebbfajta kézilabda-múzeumnak is beillik.

Persze nem vagyok meglepődve, hiszen a családfő (a famíliával egyetemben) régóta nagy szurkolója a veszprémi csapatnak. A ’92-es KEK-győztes gárda dedikált meze és fali zászlaja komoly relikviának számít, csakúgy, mint Marian Cozma dressze vagy a kézilabdás legények európai sikereit hirdető Németországból és Spanyolországból származó szurkolói sálak.

Aztán a jövőről és a tervekről beszélgetünk. Merthogy fejlesztési elképzelések bőven akadnak, erre a két fiú kreativitása a biztosíték. A két fiú, akik a nem oly távoli jövőben ugyanolyan szeretettel és odaadással viszik tovább majd a Horváth-kertet, ahogy azt a szüleik tették és teszik. Mert ez a titkuk, ebben biztos vagyok. Ezért tudtak az egyre növekvő konkurencia, s a mindenhova begyűrűző válság ellenére talpon maradni.

Gyöngyvirág utca 2 Veszprém

Opening hours
Tuesday:
11:00 - 22:00
Wednesday:
11:00 - 22:00
Thursday:
11:00 - 22:00
Friday:
11:00 - 22:00
Saturday:
11:00 - 22:00
Sunday:
11:00 - 21:00
Parking
The company has a parking lot.
Phone number
+3688428463
Linki
Social Accounts
Keywords
garden, restaurant

Horváth-kert Vendéglő Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yellow Pages Hungary - it's simply and easy!
Add your company