Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola
6725 Szeged, Hungary
Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola Company Information
General information
Az iskola története
Az 1950-es években, Szegeden előtérbe került az élelmiszeripar fejlesztése. Az oktatási miniszter rendeletére 1956. szeptember 1-jén a Vegyipari Technikum épületében megkezdődött a tanítás a jelenlegi iskola közvetlen elődjében, a Tartósító és Húsipari Technikumban.
A Dél-Alföld egyetlen ilyen jellegű intézménye született meg. Az oktatás egyszerre több szinten indult. A technikusképzés mellett dolgozók esti és levelező tanítása folyt, szakemberképzés kezdődött húsfeldolgozó és sütőipari szakon. A későbbiek folyamán bővült a paletta: konzervipari és tejtermékgyártó szakmunkások képzésével.
Többszöri átszervezés és névváltoztatás után 1967. szeptember 1-jével az iskola felvette Fodor József nevét, aki jeles közegészségügyi szakemberként az elsők között foglalkozott az élelmezés-egészségügy kérdéseivel. Az iskola ettől kezdve Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet.
1967-től a Mars tér 7. sz. alatti épületben kapott helyet az újonnan létrehozott Élelmiszeripari Főiskola is. A két iskolának helyet adó épület egyre kevésbé felelt meg a korszerű oktatási követelményeknek, ezért született meg a MÉM határozata a szakközépiskola új épületének létrehozásáról.
1978-ra készült el a jelenlegi iskolaépület a Szabadkai úton.
A tanárok, diákok boldogan vették birtokukba az akkor korszerű oktatás feltételeit biztosító új épületet.
1987-ben az új oktatási elképzelések miatt tovább bővült a képzési profil. Szeptemberben elindult az élelmiszeripari gépésztechnikus képzés, 1989-ben pedig az élelmiszeripari technológus technikusok képzése.
1988-tól a Damjanich János Katonai Kollégium diákjai részére gimnáziumi oktatás folyt, míg az intézmény 1994-ben önálló iskolává nem alakult. A gimnáziumi képzés a Damjanich Katonai Kollégium elköltözésével nem szűnt meg, hisz az iskola 1992-ben saját gimnáziumi osztályokat indított.
Az eltelt időszakban folytattunk a piac igényei szerint molnárképzést, élelmiszeripari laboránsképzést, az Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés (AIFSZ) keretében az élelmiszeripari menedzserképzést, majd 2002 óta pék-cukrász szakképzést.
2007-ben az iskola területén található kollégium beolvadt a Szeged Városi Kollégium intézményébe.
2009-ben a szegedi középiskolák átszervezésével iskolánk a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézménye lett.
2013/2014-es tanévben az iskola a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásába került, jelenleg a neve: Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola.
Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az intézmény a térségben az élelmiszeripari szakemberképzés bázisa. Mindig is meghatározó szerepet töltött be, hiszen folyamatosan törekedett arra, hogy a végzett diákok az ipar változó igényeinek megfelelő képzettséggel, felkészültséggel rendelkezzenek.
Jelenleg az iskola tanulói létszáma 200 körüli, dolgozóinak létszáma 50 fő, amiből 30 fő pedagógus. A tanulók jelenleg pék és húsipari termékgyártó szakmát tanulnak, valamint kétéves képzés keretében készülnek fel az érettségire (akik már rendelkeznek valamilyen szakmával).
A tanulók ~40% bejáró vagy kollégista. Iskolánk diákjai közül nagyon sokan (~40%) hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. A sajátos nevelési igényű tanulók aránya ~15%. E rendkívül vegyes összetételű és igényű diákság számára a hátrányok leküzdésének segítése különös jelentőséggel bír. Ezért számukra különböző hátránycsökkentő (felzárkóztatás, korrepetálás, szabadidős) programokat szervezünk. Minden tanuló (és dolgozó) számára külön jelentőséggel bír az egészséges életmód és a környezettudatosság napi szintű alkalmazása. Ezért témaheteket szervezünk, ökoiskolai programokat valósítunk meg.
A szakmai oktatás magas színvonalát biztosítják tanműhelyeink: hús-, pék-, cukrász-, gépész- és élelmiszervizsgáló labor. A régi gépészeti tanműhely feldarabolásával és új részek kialakításával megszületett a pék tanműhely (1992), a cukrász tanműhely (1996), a hús tanműhely teljesen új épületet kapott (1995), valamint új tornacsarnok épült 1991-ben. Ezekben a tanműhelyekben nem csak a szakmák alapjait sajátítják el a tanulók, hanem – a szakoktatók irányításával – termékelőállítás is folyik. A tanulók által készített kenyereket, péksüteményeket, tortákat, kolbászokat, vörösárukat a környék kisebb-nagyobb üzleteibe kiszállítjuk, a többi cég termékeivel versenyezve a vevőkért. A termékértékesítés feltétele, hogy megfeleljünk a vonatkozó élelmiszerbiztonsági követelményeknek: tanműhelyeink HACCP rendszerrel működnek, rendszeresek az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések.
A tanulók minél jobb szakmai felkészítése érdekében iskolánk finn-, francia- és erdélyi iskolákkal ápol rendkívül gyümölcsöző kapcsolatokat. Ennek eredményeképp legjobb tanulóink már évek óta külföldön tölthetik szakmai gyakorlatuk egy részét. Nemzetközi kapcsolataink elismeréseként iskolánk 2016-ban megkapta az Erasmus+ Szakképzési Mobilitási Tanúsítványt.
Szintén munkánk eredményességét jelzi, hogy az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken tanulóink szép eredményeket értek el: 2016-ban a pék és a húsipari termékgyártó versenyen is I. helyezést értek el tanulóink. A tanulók képességeinek, szorgalmának, befektetett munkájának és a felkészítő tanárok áldozatos munkájának eredményeképpen születtek ezek a szép sikerek.
Az iskolát azonban nem szabad csak az infrastruktúrával azonosítani. A „fodros” létet a tanárok és a diákok is meghatározzák. Tanulóink számára biztosítjuk, hogy „mindenki jó lehessen valamiben” (iskolánk egyik jelmondata): közösen találjuk meg azt az egy vagy néhány dolgot, amiben sikeresek lehetnek az életben.
Az iskola dolgozói számára pedig biztosítjuk, hogy ne csak a szigorúan vett „munkát” kelljen végrehajtani, hanem legyen lehetőség másról is őszintén beszélgetni a tanáriban vagy a termekben.
Szabadkai út 3. Szeged
- Opening hours
-
Monday:05:00 - 22:00Tuesday:05:00 - 22:00Wednesday:05:00 - 22:00Thursday:05:00 - 22:00Friday:05:00 - 22:00Saturday:05:00 - 22:00Sunday:05:00 - 22:00
- Parking
- The company has a parking lot.
- Phone number
- +3662548964
- Linki
- Social Accounts
- Keywords
- school, middle school
Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola Reviews & Ratings
How do you rate this company?
Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.